Opetusteknologian vuosihuoltoa uutta lukuvuotta varten

Lukuvuoden alkajaisiksi uudetkin opettajat tulee johdattaa kosketustaulun käyttäjäyhteisön aktiiviseksi käyttäjäksi. Valmiiden resurssien avulla aloitus on sujuvampaa. Tauluohjelman kotiasennusmahdollisuus tulee myös muistaa tiedottaa. Esimerkiksi Promethean Planet tarjoaa myös runsaasti materiaalia omatoimiseen taulun käytön opiskeluun videoklippeineen ja harjoitustehtävineen.

Kosketustaulut niihin liittyvine oheislaitteineen vaativat säännöllistä huoltoa. Itse taulu hoituu kenties kynien kalibroinnilla, mutta dataprojektori, dokumenttikamera ja mahdollinen muu AV/opetusteknologia saattavat monessakin koulussa olla perusteellisen huollon tarpeessa. Pölyä kertyy, lamppujen valaisutehot vähenevät tai suursiivouksen suorittajat ovat irrotelleet piuhoja. Usein myös taulujen ohjelmistot saattavat olla päivityksen tarpeessa. Ostimme vuosihuollon taulut asentaneelta firmalta 21 kosketustaululle ja niiden oheisvälineille. Rahaa tällaiseen huoltoon on syytä budjetoida 600-2000 euroa lähes vuosittain. Huoltotiheys tiivistyy kaluston vanhetessa.

Meidän koululla vanhimmat dataprojektorit ja dokumenttikamerat alkavat olla 5-6 vuotta vanhoja. Tuon ikäiset laitteet ovatkin jo teknisesti elinkaarensa ehtoopuolella, ja näin ollen perusteellisen huollon tai jopa uusimisen tarpeessa. Mm. uusien laitteiden kuvantoisto (optimaalinen resoluutio, valoteho) on nykyään  jo huomattavasti parempitasoista. Vuosihuollolla voidaan kuitenkin saada jatkoaikaa näille laitteille. Meillä Vantaalla on lisäksi tehty huoltosopimus taulut asentaneen tahon kanssa, joten ongelmien ilmetessä apua saadaan jopa saman päivän aikana. Juuri tänään yksi videotykki  tilttasi ja valitti signaalin puutteesta. Perinpohjaisesta buuttauksestakaan ei ollut apua. Yhdestä taulusta kadotimme äänentoiston kokonaan. Apu saatiin paikalle, ja jatkossa osaamme itsekin toimia näissä tilanteissa. Tietyt asetukset tykeissä käymme muuttamassa huoltomiesten neuvojen mukaisesti. Jatkossa tykit etsivät automaattisesti signaalia eri lähteistä. Tämä asetus on tehtävä itse kaukosäätimellä kone kerrallaan. Uusissa leasing-tietokoneissamme (jostain tuntemattomasta syystä) osassa äänen saa kosketustaululle vain etupaneelista; useimmissa kuitenkin entiseen tapaan tietokoneen takakytkennästä. Näillä tiedoilla ja toimenpiteillä vältämme tämänpäiväisten ongelmien toistumisen. Meille myös selvisi, että mm. dokumenttikameroiden ledilamppujen takuuaika on yllättävän pitkä ja uudet saamme maksutta!

Huollon yhteydessä tsekkasimme videotykkien asetuksia laajemminkin. Valittavana oleva energiansäästötila pidentää toki lamppujen käyttöikää ja säästänee sähköäkin, mutta kuvan kirkkaus kärsii huomattavasti. Pimeän keskitalven aikana saatettaisiin kenties pärjätä himmeänkin näkymän turvin, mutta kevätauringon jälleen noustessa on energian säästäminen taas unohdettava. Kunnon pimennysverhot luokkiin saattaisi tulla pitkässä juoksussa varteenotettavaksi säästökeinoksi. Selvisi myös, että projektoreihin voidaan laittaa asetus, mikä sammuttaa ne automaattisesti, ellei datasignaalia ole löydettävissä esim. 30 minuutin kuluessa. Dataprojektorit kun jäävät helpostikin vahingossa sammuttamatta koulupäivän päätteeksi.  Lyhyeksi ajaksi, esimerkiksi välitunniksi, tykkiä ei kannata sammuttaa; lampun sytytys ja sammutus verottavat sen kestoikää. Tietokoneiden näyttöjen kestävyyden kannalta on syytä sammuttaa näyttö aina, kun konetta ei käytetä. Koko tietokone on syytä sammuttaa koulupäivän päätteeksi energian säästämiseksi. Ei siis ole järkevää jättää koneita odottamaan iltayhdeksää, jolloin ne joka tapauksessa automaattisesti sammuvat kokonaan. Myös luokkien viritinvahvistimet ymt. audiokeskuksen laitteet tulee säästösyistä sammuttaa silloin, kun niiltä ei käytetä. Energian säästön osalta terävöitämme kaiken kaikkiaan toimintatapojamme, koska Vantaalla saamme puolet säästyneestä energialaskusta takaisin koulun omaan budjettiin opetustoiminnan rahoittamiseksi! Meillä kun on meneillään kestävän kehityksen teemavuosi koko opetustoimessa.

Paitsi opetusteknologia, myös opetushenkilöstö tarvitsee vuosihuoltoa näin lukuvuoden alussa nykyisen opetusteknologian osalta. Sähköisen oppimisympäristön (Fronter) ja koulun hankkimien opetusohjelmien lisäksi olemme sijoittaneet syksyn alkuun myös kosketustaulujen kertauskoulutuksen ja perehdytyksen uusille opettajille. Syventäviä kosketustauluopastuksia järjestämme vanhoille konkareille koulun sisäisenä koulutuksena. Myös kosketustaulujen tauluohjelmistojen kotiasennukset ja päivitykset tulee tässä yhteydessä kerrattua. Uudet tulokkaat myös ohjataan liittymään ja hyödyntämään taulun käyttäjäyhteisön palveluita ja ennen kaikkea jaossa olevia valmiita tauluresursseja. Meidän ehdoton suosikkimme on Promethean Planet, mikä palvelee meitä niin taulun käyttökurssien, materiaalin jakamisen  kuin keskustelufooruminsa kautta. Jakamisen kulttuuriin innostamme parhaamme mukaan. Opetusteknologisestikin innostavaa alkanutta lukuvuotta kaikille lukijoille.

Mainokset

3 responses to this post.

 1. Olen miettinyt myös niitä pimennysverhoja. Datatykki ja dokumenttikamera on hyvin ahkerassa käytössä, aina siitä kosketustaulusta ei näe kunnolla, kun aurinko paistaa verhojen lomasta sisään.

  Pitäisikö tavallisiin luokkiinkin ruveta hankkimaan pimennysverhoja?

  Vastaus

  • Meiltä vietiin hyväkuntoiset pimennysverhot saneerauksen yhteydessä 2006. Tilalle tuli vanhoihin ikkunoihin hankalasti asennettavat (ja huonosti toimivat) sälekaihtimet, vaikka koko rakennus museoviraston suojeluksessa onkin. Ne eivät anna isoissa etelänpuoleisissa ikkunoissa riittävää suojaa aurinkoa vastaan. Ekotilassa tykin valovoima ei riitä. Toisaalta: osa oppilaista/huoltajista valittaa siitä, kun kirkas valkokosketustaulu loistaa silmien edessä lähes koko koulupäivän ajan. Saattaa se herkkäsilmäisimpiä todella rasittaakin. Olisi kenties perusteltua asennuttaa edes luokkien etuosan ikkunoihin pimennysverhot vanhaan malliin.

   Vastaus

 2. […] Itse taulu hoituu kenties kynien kalibroinnilla, mutta dataprojektori, dokumenttikamera ja mahdollinen muu AV/opetusteknologia saattavat monessakin koulussa olla perusteellisen huollon tarpeessa. Pölyä kertyy, lamppujen …  […]

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: