Vinkki: koulun vanhat kuvataulut uusiokäyttöön

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.


Minkälaista olikaan kouluopetus ennen videoita, dvd-elokuvia, dioja tai internetiä? Suuret, värikkäät koulutaulut kuvittivat oppimista elämyksellisellä tavalla. Opetustaulut olivat keskeinen opetuksen havaintoväline runsaan 80 vuoden ajan suomalaisissa kouluissa, mainitaan opettajien tekijänoikeus –blogissa.

”Kuvataulut olivat 1800-luvun lopulla arvokas lisä Suomen kouluihin, kun saatiin visuaalisesti näytettyä, miltä eri puolilla Suomea tai maailmaa ihmiset ja maisemat näyttivät. Alkuun ne olivat niin kalliita, että moniin kouluihin niitä ei ollut varaa hankkia, mutta ajan kanssa hinnat tulivat alas ja niitä hankittiin kaikkiin kouluihin (kuulostaako tutulta, jos vertaat vaikkapa aktiivitaulujen tai täppärien hankkimiseen kouluihin nykyisin?). Valistus-niminen yhtiö alkoi tuottaa kuvatauluja kouluille vuosisadan taitteessa, koska ulkomaisissa tauluissa ei tietenkään ollut Suomeen liittyvää aineistoa lainkaan.” (Lähde: Opettajan tekijänoikeus)

Vanhoja opetustauluja löytynee useimman koulun ullakolta käyttämättöminä, elleivät ole jopa vielä käytössäkin. Oman koulumme kuvataulut on varastoitu lämpimään tilaan, mistä niitä silloin tällöin käytetään oppitunneillakin. Itsekin käytän vielä 2012 kuvatauluja, mutta uudella tavalla. Ullakkovarastoa nopeammin voin ottaa opetustaulun käyttöön kosketustaululla digimuotoisena. Olen kuvannut osan tauluista kokeilumielessä. Kuvat voi tallentaa yhteiseen käyttöön koulun palvelimelle. Netistä löytyy myös oivallinen kokoelma jo kuvattuja opetustauluja, mistä useimmiten itsekin taulukuvan lataan (mm. Pihlajaveden ala-aste, Jyväskylän yliopiston museo, eNorssin kuvagalleria Oulu, Google-kuvahaku opetustauluista).

Kun opetustaulu on saatu digitoitua ja kosketustaululle avattua, sen koko kasvaa 3-4-kertaiseksi (meillä 89 tuumaiseksi) ja pienimmätkin yksityiskohdat erottuvat jopa luokan takaosaan. Kosketustaululla kuvaan voi huoletta tehdä merkintöjä, rajauksia, korostuksia yms. itse arvokkaan opetustaulun säilyessä koskemattomana. Tauluohjelmassa kuvaan voi sujuvasti liittää linkkejä nettiin. Itse linkitin vanhaan talvilintuja esittävään opetustauluun autenttista Youtube -videota, ääninäytteitä ja muuta aiheeseen sopivaa lisämateriaalia. Toin taululehtiöön myös Powerpointilla tekemäni esityksen talvilinnuista ja rakensin kuvataulusta linkkejä sivustojen välille. Vastausjärjestelmää käyttäen kuvatauluihin saadaan liitettyä kysymyksiä ja interaktiivisuutta.

Vantaan kaupunginmuseon sivulla (Nostalgiset opetustaulut Vantaan kaupunginmuseossa 2.4.-3.8.2008) mainitaan: ”Koulutauluja piirsivät ammattitaiteilijat, jotka ansaitsivat elantonsa useimmiten kirjojen ja lehtien kuvittajina. Myös merkittävät taidemaalarit kuten Väinö Blomstedt ja Pekka Halonen osallistuivat tähän tärkeään valistavaan työhön itsenäisillä koulutauluteoksillaan. Usein myös kuuluisat maalaukset toimivat sellaisenaan opetustauluina kuten Albert EdelfeltinKaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista.” Keuruulta Pihlajaveden ala-asteen sivulta löytyy enemmän taustatietoa mm. taulujen tekijöistä. Myös Tammen kustantamasta, Sari Savikon kirjasta Muistojen koulutaulut löytyy lisäinfoa kuvatauluista. YLE Areenassa on myös tallenne taulujen käytöstä. Asiaa kuvatauluista myös Yle Häme -sivustolla.

Vanhojakin kuvatauluja digitoidessa ja kuvia julkaistessa tulee tietenkin perehtyä myös tekijänoikeudellisiin seikkoihin. Opettajan tekijänoikeus -blogi antaa vastauksia moneen kinkkiseen kysymykseen, kuten ”Voiko koulun seinillä olevia vanhoja kuvatauluja skannata ja laittaa verkkoon julkisesti näkyville?” Suosittelen, että tutustut siellä artikkeliin ”Koulun kuvataulujen digitointi verkkoon”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: