Hyvät käytänteet jakoon ja rikastumaan!

Olemme koulussamme järjestämässä jo toista kertaa pedagogista iltapäivää, missä tavoitteena on jakaa muille kouluillekin hyväksi koettuja käytänteitä kosketustaulujen pedagogisesta käytöstä. Pedagogisen iltapäivän perusajatus on tässä: ”Pedagogisista tarpeista nousevat kysymykset ovat arvokkaita ja muokkaavat tapaamme tehdä työtä opettajina. Opetusteknologian tehtävä on helpottaa opettajan työtä ja tukea oppilaiden motivointia sekä avata uusia innostavia mahdollisuuksia opetukseen. Pedagogisessa iltapäivässä kuulet siitä, miten Rekolan koulussa opettajat ovat ottaneet opetusteknologian oman työnsä tueksi. Työpajoissa näet esimerkkejä siitä, miten pedagoginen muutos voi parhaimmillaan sytyttää oppimisen ilon ja yhdessä tekemisen halun.”

Lyöttäydyimme yhteistyöhön Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian kanssa, sillä kosketustaulupedagogiikan esittelylle on kasvava tarve mm. pääkaupunkiseudulla kehyskuntineen. Koulussamme olemme valmiita jakamaan hyviä kokemuksiamme. Ja niitähän riittää! Saimmehan juuri CoE-tunnustuksenkin kosketustaulujen parissa tekemästämme työstä. Lähiseudun maikat voivat laittaa kalenteriinsa jo ajankohdan 24.4.2012 klo 12.30 – 16, Rekolan koulu, Rekolantie 67, Vantaa. Palmenian kautta 25 ensiksi ilmoittautunutta mahtuu mukaan! Ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen aino.korhonen@helsinki.fi . Vuosi sitten pidetty ensimmäinen pedagoginen iltapäivä osoitti, että koulutusrupeaman osallistujalista täyttyy hyvin nopeasti.

Hyvien käytänteiden lisääntyvä jakaminen olisi tavoiteltava toimintatapa niin koulujen sisällä kuin myös oman koulun ulkopuolelle. Lähiympäristön koulujen ei tulisi linnoittautua piilottamaan hyväksi kokemiaan asioita ja tietotaitojaan. Tosin koulujen keskinäinen kilvoittelu mahdollisten tulospalkkioiden ja ”erityismaineen” saavuttamiseksi saattavat estää tämän jakamisen kulttuurin lisääntymistä. Sama vaivannee toisinaan opettajiakin; omia, hyviä ideoita saatetaan piilotella pöytälaatikoissa. Kollegiaalisesti ajatellen tässä piilee ristiriita. Jakamalla ja kierrättämällä ideat saattaisivat kuitenkin rikastua ja itsellekin palautuisi entistä monipuolisempia ideoita. ”Parastaminen” siis kunniaan. Jos kaikki jakavat, aivan varmasti kaikki myös hyötyvät.

Jakamiseen ja verkostoitumiseen on tänä päivänä lukuisia sosiaalisen median kanavia ja muita verkkopalveluita. Jo pelkästään sähköisen oppimisympäristö, esim. Fronterin, kautta verkostoituminen on mahdollista. Meillä Vantaalla on luotu Fronteriin kaupunkitason huoneet mm. atk-opettajille ja koulujen verkkopedagogeille. Mikä estäisi ottamasta sinne osallistujia myös naapurikaupungeista. Yksi käyttökelpoinen kanava on Facebook; kun verkostoituminen tuodaan siihen ympäristöön, mitä ihmiset käyttävät luontevasti muutenkin, saavutettavuus paranee. Parhaassa tapauksessa ideoita ja materiaalia jaetaan myös mm. kosketustaulujen käyttäjäyhteisöissä niin kansallisesti kuin maailmanlaajuisesti. Taulumerkkimme Prometheanin käyttäjäyhteisön Planetin käyttäjiäkin on jo pitkälti yli miljoona. Se on valtava vahvuus ajatellen kollegiaalista materiaalin tuottamista, jakamista ja edelleen kehittämistä.

Tulospalkkioita on joissakin kunnissa jaettu milloin milläkin perusteella. Voisiko jossakin vaiheessa palkita siitä, miten jakamisen kulttuuri toteutuu ja hyvää laitetaan kiertämään? Kollegiaalisesta jakamisesta voisi palkita henkilö- ja työyhteisötasolla. Jakamisen kulttuuriin sisältyisi niin koulun sisäinen kouluttaminen ja tutorointi, tietotaidon jakaminen kunnan sisällä tai jopa kansallisesti ja ”maailmanlaajuisesti”. Ps. Yksi meidän maikoista valmistautuu juuri tätä kirjoittaessani lähtemään Tanskaan seminaariin esittelemään sitä, miten sähköistä oppimisympäristöä Fronteria ja siihen liitettävää digitaalista oppimateriaalia voidaan hyödyntää alakoulun opetuksessa. Laittakaamme kaikki muutkin hyvät käytänteet jakoon ja edelleen rikastumaan!

Mainokset

One response to this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: