Havainnollisuutta ja elävyyttä aktiivitaululla

Aktiivitauluilla on helppo lisätä uusia elementtejä esitykseen. Prometheanin taulun ActivInspire-ohjelmistoa käyttämällä pystyy kuvaobjekteihin lisäämään taikamusteella tai läpinäkyvyyden säädöllä oppilaiden mielenkiintoa ylläpitäviä ominaisuuksia. Samalla opetuksesta tulee huomattavasti havainnollisempaa. On jopa jännittävää päästä näkemään, mitä kontiaisen tekemän multakeon sisältä paljastuu. Löydetään itse keon rakennusmestari, suuaukko maanalaisiin käytäväverkostoihin sekä kastematoja, joita kontiainen maan alta ravinnokseen etsii. Toisessa esimerkissä koristekurpitsan sisälle kurkistettaessa löytyy suuri määrä kurpitsan siemeniä.

Kuvamateriaali näihin esityksiin löytyy helposti omista kuvatiedostoista, jos digikuvausta vähänkään harrastaa. Pedagogina tulee tietenkin kuvattua puutarhaa, luontoa ja ympäristön ilmiöitä ”tietyllä silmällä” ja kuvan käyttömahdollisuudet tiedostaen. Pieni vaiva on kuvaamisen lisäksi esim. halkaista kurpitsa ja napata siitäkin kuva.

Toivottavaa myös on, että tauluohjelmistojen käyttäjäyhteisöt kannustavat opettajia jakamaan myös kuvamateriaalia (kuvaresursseja) valmiiden opetuslehtiöiden lisäksi. Prometheanin taulun käyttäjäyhteisössä Planetissa kannustaminen onkin jo oivallettu ja jaossa on lehtiöiden lisäksi muutakin opetukseen sopivaa materiaalia ja erilaisia resursseja. Eri taulumerkkien käyttäjäyhteisöissä on suuria eroja, mikä kannattaa huomioida tauluhankintoja tehdessä. Kannustavien ja monipuolisten tauluyhteisöjen syntymiseksi opettajien tulee myös sisäistää jakamisen ideologia ja innostuttava yhteisen hyvän rakentamisesta. Tässä on haastetta meille kaikille taulun käyttäjille.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: