Aktiivitaulut lukuvuoden alussa

Taikamusteella ruusunmarjasta löytyy siemenetkin!


Kesäkeskeytyksen jälkeen on aina haaste palata sorvin ääreen. Tänä kesänä ei ollut tehty teknisiä asennuksia, joten kaiken piti olla kunnossa. Itsekin atk-vastaavana/koulukohtaisena verkkopedagogiikan tukihenkilönä pidin ihan rauhallisen loman (työn puolesta), enkä joutunut teknisten asioiden vuoksi työpaikalla päivystämään.

Töiden aloitus sujuikin nyt aivan moitteettomasti tekniikankin puolesta! Interaktiiviset älytaulumme pelasivat nyt hienosti. (Huom. Viime syksy aloitettiin ensiasennusten jäljiltä varsinaisessa sekasorrossa!) Ei ainakaan ensimmäiseen kahteen kuukauteen ole tullut ”valituksia” tauluihin liittyen. Tietoteknisiä päivityksiä sen sijaan kertyy kesän mittaan runsaasti, ja se vie oman aikansa kunkin päätelaitten osalta. ”Tepselin seinään laittoa” suursiivouksen jäljiltä on esiintynyt jossain määrin, kuten muidenkin piuhojen kiinnitystä. Vanhat tykit ja ”pitkät piuhat” ovat tuottaneet omat ongelmansa ja ”reklamaatioita”. Ne ongelmat eivät ole kuitenkaan älytaulujen aiheuttamia; sen jo olen sisäistänyt. Onneksi meillä on pääsääntöisesti uudet tykit ja asianmukaiset asennukset. Verkkopedagogiikan kurssilla kuulin, miten useissa kouluissa painitaan vieläkin tauluongelmien kanssa taulumerkistä riippumatta. Ongelmia näyttää olleen lähinnä ohjelmistopäivitysten kanssa. Meillä yhteistyö koulun, Promen, Sivin ja tietohallinnon kanssa näyttää nyt pelaavan ja päivityshommat hoituvat kuten kuuluukin.

Myös monet muut sähköiseen oppimisympäristöömme kuuluvat elementit (kuten verkkoyhteytemme, sähköinn oppimisympäristömme Fronter ja digimateriaalistamme mm. Otavan Tutkinet) ovat kesän aikana petranneet käytettävyyttään kuin ”sika juoksuaan”. Kaiken siis pitäisi olla ainakin hyvällä tasolla maikkojen sukeltaessa sähköiseen opetusympäristöön syyslukukaudella 2011.

Ilouutinen oli myös se, että taulumallimme mahdollistaa open tietokeen monikäyttöisyyden. Ope voi konellaan tehdä vaikka Wilmaan poissaolomerkintöjä ja aktiivitaululla on saman aikaisesti menossa oppilaskynällä suoritettavana opetuksellinen harjoitustehtävä. Sen opimme vasta nyt syyslukukauden alettua. Paljon muitakin pikku- ja isompiakin jippoja olemme tässä vasta viime aikoina sisäistäneet.

Uutta oppimista riittää jatkossakin. Interaktiivisen älytaulumerkkimme tutor-koulutukset alkoivat viime viikolla. Tapasin Edutaito-firman edustajat yhteistyötapahtumassa Leningradboys:iä kuunnellen aiemmin syksyllä. Vantaalla Promen taulujen käyttäjäkouluista pääsi 2-3 maikkaa tutor-koulutukseen, jotta osaamme sitten infota ja opastaa kollegoitamme koululla entistä enmmän taulun käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Kouluttajalle on haaste varsin monentasoinen tutorien joukko! Onnea hänelle. Tutorkoulutus on aivan ehdoton tukimuoto, jotta taulut saadaan todella vahvasti sisään ajettua opettajakuntaamme. Uuden teknologian käyttöönotto vaatii aikansa. Liitutaululle osasi kuka tahansa raapustaa jollakin tavalla; uudet taulut vaativat sijaisten ja uusien virkaopettajienkin lisäopastuksen heti lukuvuoden alkuun. Niin vaatii Fronter, Wilma, uudet sähköpostijärjestelmät kuin Otavan digitaaliset oppimateriaalitkin! Tässä on uusi haaste perehdyttämiselle ja ekoille suunnittelupäiville heitetty. Aivan vanhaan malliin ei lukuvuotta voi enää aloitella suunnittelun puolesta.

Tänään 10.10. Aleksis Kiven päivänä tuli YleTeemalta älytauluja käsittelevä ohjelmapätkä. Päällimmäisenä siitä jäi mieleen se, että ope on korvaamaton ja keskeisin henkilö, vaikka opetusteknologiaa opetukseen mukaan otettaisiinkin. Toisekseen jäi mieleen se, miten joidenkin koulujen kaikki luokat varustetaan kosketustauluilla; pienemmät ja syrjäiset koulut odottanevat tekniikan esiinmarssia vielä vuosikymmenen?! Missä lie tasa-arvo tässä kohden? Sallaa, Sirpaa ja muita Promen asiantuntevia viestintuojia voit katsoa ja kuulla vielä YleAreenassa tässä osoitteessa: http://areena.yle.fi/video/1318260106892

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: