Syytä satsata ajanmukaisiin laitteisiin

ergonomia

Hissilliset taulut olisivat työergonomian kannalta parhaita niin oppilaille kuin opettajille.

Meidän kouluun hankittiin jo lähes vuosi sitten melko tasokkaita ja ajanmukaisia kosketustauluja. Ne ovat 87 tuumaisia, 16:10 -kuvasuhteisia. Niiden kautta luokan perällä istuvakin näkee esitetyn sisällön. Itse tauluohjelman lisäksi kun taulun kautta näytetään koulu-tv:n lähetyksiä ja dvd-elokuviakin. Tietokoneiden näytötkin (ja resoluutioasetuksetkin) ovat laajakuvaisia.Laajakuvanäytöt ovat siis vähimmäisvaatimus. Kuitenkin mm. useisiin kouluihin ostettiin vielä vuoden vaihteessa 2010-11 vanhaa kuvasuhdetta (4:3) olevia tauluja. Siinä ei ole järjen hiventäkään! Johan sen malliset tv-töllöttimetkin on kannettu lähes joka huushollista ulos ajat sitten!

Alkuopetuksessa ja erityisopetuksessa on hissilliset tauluversiot. Se on ehdoton edellytys, jotta pienetkin oppilaat voivat työskennellä koko taulun alalla. Kolmasluokkalaisilla sattui jo muutamia läheltäpiti-työtapaturmatilanteita, kun taulujen innostamina kurkottelivat taulujakkaralta kohti korkeuksia. 3. luokkalaisetkin siis tarvitsisivat hissilliset versiot. Tämä siksikin, että opettajan tulee omalta osaltaan voida työskennellä vastaavasti työergonomisesti pystyasennossa.

Hissillisten tauluversioiden esteeksi tulee ns. taulukaapit, jotka on sijoitettu entisten liitutaulujen alle. Pilotointimme johdannaisena lähti kaupunkitasolla ns. luokkahuonekorttien uusiminenkin käyntiin. Jatkossa tarvii uudis- ja remonttikohteissa huomioida kosketustaulut niin opetustilan kalustuksen kuin kaiken mediatekniikan yhteensovittamisessa. Mediaräkit (dvd-soittimineen, digiboxeineen yms.) ja luokassa jo oleva äänentoisto pitää matsata yhteen. Meidän tauluissa on lisäksi lähitykit, joten taulutyöskentelijän varjo ei haittaa työskentelyä. Vanhojen tykkien hyödyntäminen luokkahuoneen keskiosassa kattoon sijoitettuna ei mahdollista joustavinta taulutyöskentelyä opettajalle eikä oppilaille. Dogumenttikameratkin tulee olla sen verran nykytekniikan mukaisia, että ne on sujuvasti saatavissa pelaamaan tauluohjelman kanssa. Asennuksissa tulee huomioida mahdollisimman lyhyet johdotukset tietokoneelta taulutykille. Eli paljon on huomioitavaa itse tauluhankinnan lisäksi.

One response to this post.

  1. Posted by Sirpa Arkko on huhtikuu 14, 2011 at 5:23 pm

    Hello, Richard!
    Mielettömän hyvä blogi sinulla: käytännönläheinen ja sopivasti teoriaa joukkoon sekoittava! Ihailen, Richard, myöskin sitä, että olette vasta vuoden olleet aiheeseen vihkiytyneitä siellä Rekolassa, ja jo nyt hahmotatte asiaa ammatillisesti! Nuo asiat, joista kirjoitat, ovat keskeisiä kysymyksiä ja aiheuttavat huonosti ratkaistuina harmaita hiuksia käyttäjille, so. opettajille ja oppilaille.
    Kiitos tästä! Mukavaa kevättä! T: Sirpa Arkko

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: